Ketakwaan dan status perkahwinan - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 1999)
WANITA adalah makhluk Allah yang mempunyai keistimewaan, hak dan tanggungjawab seperti lelaki. Islam menaikkan taraf wanita setaraf lelaki, malah kedudukan wanita melebihi lelaki sekiranya taraf ketakwaan mereka melebihi lelaki. Bagaimanapun, Allah mencipta wanita bukan untuk bersaing dengan lelaki, malah kedua-duanya perlu bekerjasama melaksanakan tugas sebagai hamba dan khalifah Allah di dunia ini.