Pemimpin perlu waspada kebaikan kuasa asing - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 1998)

(untitled)
MALAYSIA pernah dijajah oleh kuasa luar selama 446 tahun. Kesannya, segala sistem pemerintahan, politik, ekonomi dan sosial adalah sistem yang dibentuk penjajah. Sepanjang penjajahan, rakyat negara ini tidak mempunyai hak dalam mengendalikan urusan negara. Pengalaman yang pahit di bawah pengaruh dan penjajahan luar perlu dijadikan satu renungan oleh rakyat. Selepas merdeka, rakyat mempunyai hak sepenuhnya dalam mengendalikan urusan pentadbiran. Dalam keadaan sedemikian, pemimpin negara perlu berwaspada dan berhati-hati terhadap pengaruh luar dan campur tangan mereka dalam segala urusan pentadbiran.