Hak umat Islam memilih pemimpin - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 1998)

(untitled)
PELUCUTAN jawatan pemimpin bukan perkara luar biasa. Ia pernah berlaku di zaman sahabat dan pemerintah Islam. Khalid al-Walid dengan penuh kerelaan menerima pelucutan jawatan oleh Khalifah Omar al-Khattab demi kepentingan umat Islam. Ali bin Abi Talib yang terkenal dengan kewarakan dan seorang yang alim juga sanggup menghadapkan dirinya ke mahkamah apabila dituduh mencuri baju besi oleh seorang Yahudi.