Meningkat martabat wanita dan syariah - Abd Rahman, Saodah (The New Straits Times Press (M) Bhd, 1997)

(untitled)
APABILA wanita menunjukkan sikap tidak puas hati dan mengkritik mahkamah syariah, serta menonjolkan beberapa kesilapan dalam kefahaman mereka, ada suara keras dan radikal daripada golongan tertentu yang meminta kerajaan mengambil tindakan menghukum mereka.Sebagai golongan yang dianggap pewaris Nabi (ulama), mereka sepatutnya memahami dengan jelas suasana dan persekitaran mereka dan mereka perlu meneliti kaedah pelaksanaan hukum yang bersesuaian dengan kos dan masyarakat setempat untuk mengelakkan berlakunya silap tindakan di kalangan pihak berkuasa.