Ragam anak tunggal: apa puncanya si kecil terlalu aktif, suka mendesak? - Badzis, Mastura (Berita Harian, 2012)
Saya ada anak lelaki berusia 5 tahun, anak tunggal dan saya meninggalkannya di Taska apabila kami keluar bekerja. Kami tiada masalah dengannya kecuali ada masanya beliau terlalu mendesak seperti minta dibelikan makanan atau permainan yang diingininya. Jika tidak dilayan, anak akan mengamuk. Ada ketikanya, jika kami keluar makan, dia suka mengganggu kanak-kanak lain yang sedikit sebanyakmenyebabkan kami malu. Bagaimanapun dalam soal pengendalian gajet seperti playstation dan permainan komputer, dia memamng hebat dan saya dan suami pula yang yang diajarnya. Ada rakan mendakwa anak saya hiperaktif. Apakah ini benar, doktor? Adakah tanda anak hiperaktif? Adakah saya perlu membawanya bertemu pakar?. Ibu risau, PJ