Roboh tembok keegoan, ibu bapa, penjaga perlu jaga idola elak anak cetus masalah - Badzis, Mastura (Berita Harian, 2012)
Saya mempunyai anak saudar perempuan berusia 15 tahun. Keluarganya orang berada, tetapi suka 'mereka cerita' untuk menunjukkan kehebatan dirinya dengan anak saya yang sebaya dengannya. Sebagai contoh baru-baru ini, dia mengatakan ibunya memberi iPad sempena hadiah hari jadinya. Sedangkan bila saya bertanya kepada ibunya, ia menafikannya. Sebetulnya, perangainya itu lebih kurang sama seperti ibunya. Bagaimana cara dapat saya membantu supaya tidak 'mewarisi' perangai ibunya? Saya berpendapat pernagai ibunya memang;ah sukar diubah. Malangnya ibunya kadang kala tidak kisah dengan perangainya anaknya. Saya ingin membentuk anak saudara dengan sikap terpuji kerana sejak tiga tahun lalu dia bersekolah di asrama penuh berhampiran rumah saya dan tidak mahu perangainya menyebabkan rakan tidak menyukainya. Hujung minggu dia bersama saya sekeluarga. Dia hanya berjumpa ibunya ketika cuti sekolah yang panjang di Melaka. Ingin membantu, Kuala Selangor