Protes atau masalah: ibu bapa fahami emosi, aksi anak kecil mampu bantu anak jadi insan positif - Badzis, Mastura (Berita Harian, 2012)
Saya ibu dua anak lelaki yang jarak usia mereka setahun iaitu abang baru berusia 2 tahun 1 bulan, makala adiknya, sembilan bulan. Sebagai ibu, saya dapat melihat dan rasakan anak sulung saya mempunyai karakter yang lembut dari segi percakapan. Nmun, apabila saya dan suami mengajarnya dengan memanggil namanya, dia enggan sahut. Malah apabila ditegur supaya tidak membuat sesuatu yang sudah larang, termasuk 'menitik' tangannya, dia tetap mengulanginya. Si abang ini pun tidak boleh dibiarkan bersendirian kerana dia pasti akan menangis dan menjerit sekuat hati biarpun kami tidak pernah menakutkannya. Malah, kami sebagai ibu bapa juga tidak pernah membezakan kasih sayang antara abang dengan adiknya. Bagaimanapun, ada kalanya timbul resah dan ingin tahu bagaimana caranya untuk membimbing anak-anak ini yang ada kalanya membuatkan saya dan suami hilang sabar. Puan Ani