Elak sindrom robot - Badzis, Mastura (Berita Harian, 2012)
Saya mempunyai anak yang belajar di Tahun Satu. Masalah utama yang saya hadapi ialah anak saya kurang beri perhatian terhadap pelajarannya. Dia tidak begitu teruk dan tidaklah begitu pandai. Saya sudah berpisah dengan suami, tapi kasih sayang saya dan bekas suami tidak hilang untuk anak kami. Saya tegas dan sentiasa bagi arahan untuk anak apabila membuat kerja sekolah atau belajar. Adakah disebabkan ketegasan saya membuatnya kurang beri perhatian kerana takutkan saya? Mungkinkah kerana arahan yang saya beri itu menyebabkan dia melakukan dengan cara terpaksa?. Ibu Risau