Ibu stress, anak tercicir? benarkah tekanan ketika hamil punca anak alami masalah pembelajaran - Badzis, Mastura (Berita Harian, 2012)
Saya guru pendidikan khas di sekolaj di sekitar Kuala Lumpur dan menjadi ibu tunggal selepas berpisah dengan suami empat tahun lalu. Saya ada anak perempuan berusia enam tahun. Dia berusia setahun ketika saya dan suami berpisah. Dia mula bersekolah pada usia lima tahun, tetapi selain mampu menghafal lagu dan surah pendek, anak saya mengalami masalah seperti lambat menulis, gagal siapkan kerja sekolah dan sering mengantuk biarpun tidur awal. Gurunya juga mendakwa anak saya tidak pandai beridkari dan seolah-olah dalam keadaan keliru. Untuk pengetahuan doktor, pada cuti sekolah tahun lalu, bekas suami mengambilnya tanpa kebenaran saya dan memasukkannya ke sebuah sekolah. Tetapi selepas berdepan masalah anak, bekas suami mahu menyerahkan anak itu kembali kepada saya. Apakah keadaan anak saya ini disebabkan tekanan yang saya alami sewaktu hamil dulu gara-gara sikap bekas suami? Apakah yang harus saya lakukan?. Ibu Keliru