Ransang minat anak, paksa si kecil ikut kemahuan ibu bapa boleh beri kesan negatif - Badzis, Mastura (Berita Harian, 2012)
Anak lelaki saya belajar dalam Tahun Lima dan gemar dengan kegiatan lasak seperti bermain bola sepak. Gurunya pernah memberitahu saya bahawa dia hanya masuk kelas tertentu saja dan selebihnya banyak dihabiskan dengan kegiatan bola sepak bersama rakan di sekolah. Risau dia akan ketinggalan dalam pelajaran, saya memasukkan dia kelas tambahan. Untuk pengetahuan Dr, bapanya menyokong kuat dia dalam bidang sukan. Masalahnya, wajarkah saya memberi galakan kepada anak supaya meneruskan minat dalam bidang sukan, tetapi saya sendiri sebenarnya menitikberatkan akademik. Puan Halimah