'Alah' sekolah - Badzis, Mastura (Berita Harian, 2012)
Saya bapa yang tinggal berjauhan dari keluarga dan pulang dua kali sebulan ke rumah pada hujung minggu. saya mempunyai dua cahaya mata, lelaki 6, dan perempuan 4 tahun yang bersekolah di pusat pendidikan kanak-kanak swasta di ibu negara. Masalahnya, kerenah anak perempuan yang akan menangis setiap pagi apabila tiba di sekolah. Menurut guru, apabila sampai di pintu masuk kelas, dia akan berhenti menangis tetapi tetap mengikuti semua aktiviti kelas seperti biasa. apabila pulang, dia menceritakan apa dipelajari dan berlaku di sekolah. Mulanya kami berpendapat dia berkelakuan demikian disebabkan tidur lewat iaitu antara jam 10 hingga 11 malam. Jika tidur awal pun, dia tetap menangis dan mengamuk untuk tidak ke sekolah. Saya bersimpati dengan isteri kerana sudah banyak berkorban menguruskan anak kami kerana saya berjauhan dengan keluarga. Saya dan isteri buntu dan hampir mengambil keputusan untuk tidak menghantarnya ke sekolah. Apakah yang boleh kami lakukan untuk mengelakkan anak perempuan kami menangis dan mengamuk setiap pagi sebelum ke sekolah?. Zaki