Manfaat pelajari bahasa Arab - Sahrir, Muhammad Sabri (Berita Harian, 2013)
Bahasa Arab antara bahasa antarabangsa yang semakin terkenal dan dipelajari di serata dunia. Ia antara bahasa tertua di dunia daripada keluarga Semitik yang masih kekal digunakan hingga sekarang. Selain itu, bahasa Arab mula digunakan sebagai bahasa rasmi di Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) sejak 1974. Penggunaannya telah merentasi benua asalnya di Timur Tengah menjangkaui benua Asia, Amerika Utara dan Amerika Latin.