Bebas tanpa kongkongan, jadikan anak sebagai 'kawan' untuk kenali emosi - Badzis, Mastura (Berita Harian, 2012)
Saya berumur 42 tahun dan isteri 39, serta mempunyai empat anak, berusia antara 8 hingga 17 tahun. Anak lelaki kedua saya yang berusia 11 tahun, ada ketikanya menimbulkan masalah. Baru-baru ini, dia ponteng sekolah agama dan bermain kafe siber. Saya juga mengesyaki dia mencuri duit kerana ada ahli keluarga lain kehilangan duit. Untuk makluman Dr Mastura., kejadian ini bukan kali pertama, sebelum ini saya pernah menghukumnya atas kesalahan sama. Saya dan isteri tidak pernah membezakan anak-anak. Bagaimanapun kerenahnya menduga kesabaran. Apakah pendekatan sesuai menangani masalahnya. Hamidun