Memahami perkembangan dan keperluan remaja: satu pendekatan menangani gejala akhlak dan moral dalam kalangan remaja - Badzis, Mastura (2010)
Modal insan adalah indikator atau petunjuk penting dalam pembangunan sesebuah Negara. Ada negara yang maju tidak memiliki sumber hasil bumi yang banyak dan negara seperti ini bergantung kepada modal insannya untuk membangun negara. Ada juga negara yang kaya dengan sumber asli buminya tetapi kerana lemah pada pembinaan modal insannya, Negara itu tidak dapat melakukan apa-apa pada hasil buminya malah boleh dieksploitasi pula oleh negara yang mempunyai modal insan berkualiti. Pembinaan modal insan memainkan peranan yang penting kerana dalam apa jua misi yang ingin dilaksanakan, pembetukan jati diri dan keutuhan bangsa sesebuah negara perlu diambil kira secara bersungguh-sungguh. Kanak-kanak dan remaja adalah sasaran penting pembangunan modal insan kerana mereka mempunyai potensi yang amat bernilai untuk dibangunkan. Dinamika diri remaja untuk maju ke hadapan adalah sumber penting bagi membentuk zaman dan kemajuan. Mereka adalah aset negara dan pemimpin masa hadapan. Namun krisi moral dan gejala social yang semakin yang menjadi-jadi dewasa ini amat menggusarkan terutamanya di kalangan remaja dan pelajar sekolah. Tanpa ada langkah pembendungan yang konkrit dan pelan tindakan yang bijaksana, Negara akan berhadapan dengan krisi nilai dan akhlak yang boleh menjejaskan kecemerlangan pembangunan manusia dan kecemerlangan pembanguna negara secara berterusan.