Kemahiran memupuk iltizam terhadap sains di kalangan kanak-kanak - Badzis, Mastura (Institut Islam Hadhari, UKM, 2011)
Kanak-kanak adalah ‘saintis’ ketika mereka bermain. Apabila kanak-kanak diberi peluang untuk meneroka, mengamati, menguji, membuat eksperimen dan memperkembangkan pemikiran mengenai sesuatu objek atau fenomena yang berlaku di alam persekitaran melalui bermain dan berdasarkan pengalaman secara langsung, rasa ingin tahu yang tinggi akan akan dating dari dalaman diri. Ini dapat menyemarakkan semangat kanak-kanak untuk mempelajari sesuatu. Kecenderungan dan keiltizaman kanak-kanak terhadap sains akan terbetuk seandainya pendidik mahupun ibubapa dapat memahami prinsip asas bagaimana kanak-kanak belajar dan menyelami bagaimana kanak-kanak berfikir. Itukah persoalan utama yang dikupas dalam kertas kerja ini. Penerapan konsep sains tauhidik akan dapat digarap dengan sempurna bila terbina keiltizaman yang sebenar terhadap sains dalam jiwa anak-anak tanpa paksaan. Children are ‘scientists’ as they play. When children are given opportunity to explore, observe, examine, experiment and develop a mindset of an object or phenomenon that occurs in the natural environment through play and direct experience, high curiosity will come from internal self the spirit children’s to learn something. Children’s inclination and commitment toward science will be developed provided that science teachers or parents can understand the basic principles of how children learn and comprehend how children think. This is the key question explored in this paper. The application of tauhidic science concepts will be infused when the commitment toward any real science develops without force.