Planning an affective education for pre-school children : within Islamic and Western perspective - Badzis, Mastura (Kolej Dar-Al-Hikmah (KDH), 2002)
Rencana ini cuba memaparkan kepentingan pendidikan afektif atau pun peranan aspek emosi dan psikologi dalam ilmu pendidikan. Pendidikan afektif amat dipengaruhi oleh keadaan sosio-psikologi kanak-kanak di peringkat awal. Justeru itu aspek ini dibincangkan. Sesuai tajuk rencana iaitu merancang sebuah pendidikan afektif untuk peringkat pra-sekolah, rencana ini menumpukan perbincangannya terhadap beberapa sarana praktikal bagaimana seharusnya program pendidkan efektif ini dapat direalisaikan. Namun begitu dalam perlaksannaan sudah tentulah ia akan menemui berbagai masalah dan kewajaran membincangkan berbagai implikasi juga diberikan perhatian oleh penulis.