Pembelajaran kefahaman konsep dalam sejarah berteraskan ICT - Rafaai, Ahmad; Salleh, Mohamad Johdi; Seman, Ahmad Ali (Cendikia Insani Pekanbaru bekerjasama dengan Universti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan FKIP Universitas Riau (UR), 2009)
Sejak mata pelajaran Sejarah diserap dalam Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM) sebagai kurikulum teras, usaha-usaha untuk meningkatkan keberkesanan pembelajaran Sejarah dalam kalangan pelajar diberikan tumpuan khusus. Hal ini diakui oleh Nik Azleena Nik Ismail (2007) bahawa pembelajaran Sejarah perlu lebih radikal, menarik dan bersifat semasa dalam ertikata lain, pembelajaran Sejarah tidak lagi berbentuk negative dan hafazan semata-mata sebaliknya perlu menyerap unsur metodologi yang fleksibel dan penggunaan teknologi yang relevan, agar pembelajaran menjadi lebih hidup, bersifat eksploratif dan tidak lagi menjadi kurikulum yang mati.