Ke arah sifat kesalahan disiplin di asrama: perlaksanaan "kesalahan kompaun" (coumpoundable offence) bagi kesalahan disiplin asrama - Abd. Ghadas, Zuhairah Ariff; Hassan, Rusni (2005)
Pada awal tahun 2003, Bahagian Hal Ehwal Pelajar UIAM beserta Unit Disiplin, di bawah Timbalan Rektor (Hal Ehwal Pelajar dan Disiplin) telah mengambil satu langkah yang proaktif bagi mengkaji semula perlaksanaan Peraturan Disiplin Pelajar 1984 di UIAM. Hasil kajian tersebut, jawatankuasa kajian telah mencadangkan untuk memperkenalkan sistem "kesalahan kompaun" ini berasaskan prinsip strict liability iaitu para pelajar yang didapati melakukan kesalahan boleh dikenakan kompaun atau denda samada semasa kehadiran pelajar tersebut ataupun semasa ketiadaan mereka. Peringkat permulaan sistem ini dilaksanakan ke atas kesalahan disiplin pelajar di asrama. Tujuan utama sistem ini adalah untuk memberi peringatan kepada pelajar supaya tidak mengambil lewa mengenai peraturan disiplin asrama. Sekiranya mereka didapati melakukan kesalahan disiplin asrama, tindakan yang sewajarnya akan dikenakan. Mereka perlu bertanggungjawab dan tidak boleh melepaskan diri daripada kesalahan yang dilakukan. Pihak pengurusan asrama juga ingin menekankan tentang kesungguhan mereka bagi mempastikan pelajar memetuhi undang-undang dan peraturan yang ditetapkan.