Osmanlı ruhu Gabon’da da canlanıyor (The Ottoman spirit is becoming alive in Gabon) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2013)
Tarih’te insanlığın kalkınması, huzur ve refahı, barış ve özgürlüğü için hiç bir ayrım yapmadan Hz. Adem’den gelen kardeşlik unsurunu kıtalar ötesine taşıyan İslâm medeniyetinden başka bir medeniyet var mı? Hiç tereddütsüz, yoktur denilecektir. Bu itirafa asırlarca doğunun ve batının kuzeyin ve güneyin yeraltı, yerüstü zenginliklerini sömürmek için kıyasıya mücadele eden sömürge güçleri, Batılı emperyalistler de dahildir. Onlar itiraf etmek istemeseler de yok edilemez bir gerçek var ortada: İslâm medeniyeti hariç hiç bir medeniyet Allah’ın yeryüzünde koymuş olduğu kanunları lâyıkıyla ve hakkıyla anlayıp hikmetini kavrayıp ulvi misyona yaraşır sorumluluğu yerine getirmekten çok uzak olmuşlardır.