Phytoplankton of Tioman Island - Harun, Siti Nor Rahaida; Mohammad Noor, Normawaty (2012)
Kajian kualitatif ke atas fitoplankton telah dijalankan untuk mengetahui spesis fitoplankton yang biasa ditemui di kawasan pesisir pantai Pulau Tioman Malaysia. Sampel fitoplankton telah diambil menggunakan jaring plankton berukuran 20 Um di 16 lokasi. Spesies telah dikenal pasti menggunakan mikroskop cahaya(LM) dan Scanning electron microscopy (SEM). Sejumlah 116 spesies f itoplankton telah dikenal pasti merangkumi 100 spesies diatom, nggunaan spesies dinoflagellates dan 2 spesies cyanobacteria. Famili fitoplankton ya rnbar kumi dominan adalah Rhizosoleniiceae (24 spesies), Chaetocerotaceae (23 spesis dan Naviculaceae (18 spesies). Senarai spesies phytoplankton yang dikenalpasti boleh dijadikan sebagai data asas di dalam kajian fitoplankton di Pulau Tioman.