Maqasid Al-Shariah dalam perlaksanaan waqaf - Laldin, Mohamad Akram; Mahmud , Mek Wok; Md. Sawari, Mohd. Fuad (IIUM Press, 2012)
Apakah yang dimaksudkan dengan maqasid syariah, apa itu wakaf,apakah objektif pensyariatan wakaf dan apakah faedah memahami objektif pensyariatan wakaf? Kepentingan memahami objektif pensyariatan wakaf bertitiktolak daripada fakta bahawa hukum-hakam berkaitan wakaf asasnya adalah persoalan ijtihad. Oleh sebab itu, memahami objektif pensyariatan wakaf akan dapat membantu para mujtahid menerangkan hukum-hakam berkaitan wakaf dengan mudah.