Anak terdampar (Laqit) v anak tak sahtaraf - Mohd, Azizah (2012)
Anak terdampar (laqit) adalah merujuk kepada seorang anak yang dijumpai terdampar sama ada kerana dibuang oleh keluarganya atau kerana sesat dan tidak diketahui siapa ibu bapanya.Fuqaha Sunni secara umumnya mentakrifkan laqit sebagai seorang anak yang dibuang kerana takut atau malu dituduh berzina atau kerana papa dan tidak diketahui siapa ibubapa atau penjaganya.Anak tak sahtaraf dalam istilah bahasa Arab disebut walad al-zina yang bermaksud anak zina atau anak di luar nikah. Berdasarkan perbincangan para fuqaha tentang nasab seorang anak, secara umumnya dapatlah dirumuskan bahawa anak zina adalah merujuk kepada anak yang dilahirkan hasil dari perzinaan dan bukan dari perkahwinan yang sah ataupun persetubuhan syubhah. Kertas pembentangan ini adalah berkenaan dengan perbezaan dan persamaan di antara anak terdampar dan anak tak sahtaraf dan apakah perlindungan dan pemulihan yang sesuai bagi memastikan kanak-kanak jenis ini dilindungi, dan adakah penubuhan Bait al-laqit bersesuaian sebagai satu jalan perlindungan bagi kanak-kanak ini. Perbincangan merangkumi peruntukan dalam Hukum syara' dan perundangan di Malaysia.