Kaedah-kaedah tasrif Bahasa Arab: peringkat asas - Zubir, Badri Najib (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2009)
Buku ini menghuraikan kaedah-kaedah asas gabuhan perkataan yang melibatkan katakerja-kata kerja bahasa Arab. Kecekapan mengaplikasi kaedah-kaedah ini merupakan pra-syarat penguasaan bahasa Arab. Kecekapan aplikasi bergantung kepada tahap pemahaman pelajar, dan buku ini cuba memudahkan proses pemahaman tersebut dengan menyajikan cara huraian kaedah-kaedah yang senang dicapai oleh pelajar penutur bahasa Melayu.