Kajian terhadap faktor-faktor mempengaruhi pencapaian pelajar dalam penilaian menengah rendah di Sabah - Salleh, Mohamad Johdi (2012)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti faktor-faktor yang mempengaruhi kecemerlangan akademik dan masalah yang dihadapi untuk mencapai kecemerlangan akademik dalam kalangan pelajar Penilaian Menengah Rendah (PMR). Sampel kajian ini melibatkan 200 orang pelajar Tingkatan 4 dan 5 di SMK Lohan Ranau Sabah (SMKL) dan SMK Tun Fuad Tamparuli Sabah (SMKTF) sebagai responden. Kajian ini berbentuk deskriptif dengan menggunakan soal selidik mengikut skala likert 5 point. Penyelidik telah menggunakan soal selidik sebagai instrumen kajian. Satu soal selidik yang mengandungi dua bahagian soalan telah diedarkan kepada responden secara rawak. Manakala data yang diperolehi dianalisis dengan menggunakan “Statistical Packages For Social Sciences”(SPSS) versi 17.0. Hasil dari penganalisisan data ini diterangkan dalam bentuk kekerapan, peratusan dan min. Dapatan kajian menunjukkan bahawa domain kendiri, guru, ibubapa, dan rakan banyak mempengaruhi strategi dan gaya pembelajaran pelajar yang mendorong kepada pencapaian PMR.