Murtad : kedudukannya di sisi Islam dan perlembagaan Malaysia - Shuaib, Farid Sufian (Intel Multimedia and Publication, 2005)
Kebebasan beragama dan perlakuan murtad dikalangan orang Islam adalah isu yang sentiasa dibahas, sama ada di dada-dada akhbar ataupun dalm persidangan -persidangan yang berkenaan. Isu ini mendapat liputan dan menarik minat banyak pihak di dalam dan di luar negara. Buku ini adalah hasil perbaikan dua daripada tiga kertas kerja yang dibentangkan di dalam satu seminar berkaitan isu tersebut yang telah dianjurkan oleh Jabatan Undang-Undang Awam bersama dengan Jabatan Undang-Undnag Islam di Kulliyyah Undang-Undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia pada Disember 2004 lalu. Meskipun dihadkan oleh ruang penulisan yang agak terbatas, namun pelbagai persoalan mengenai murtad telah dibahas dan dikupas secara menarik dan padat oleh penyumbang-penyumbang tulisan di dalam buku ini. Ia termasuklah persoalan mengenai kedudukan murtad dalam Islam dikupas oleh Shamrahayu Abdul Aziz dan Mohd Hidham Mohd Kamal. Kemudian persoalan mengenai isu murtad dan kebebasan beragama dalam kerangka Perlembagaan Persekutuan dikupas pula secara menarik dan analatikal oleh Abdul Aziz Bari.