Permasalahan penagihan dadah: tinjauan di pusat serenti Selangor - Salleh, Mohamad Johdi (2012)
Kertas kerja ini membincangkan suatu kajian mengenai gejala penagihan dadah merangkumi faktor-faktor utama penagihan, latihan pemulihan yang dilaksanakan, dan, punca berlaku penagihan berulang. Turut dibincangkan ialah cabaran dan kekangan yang dihadapi oleh pihak Agensi Antidadah Kebangsaan khususnya pihak pentadbiran Pusat Serenti dalam menjalankan peranan dan tanggungjawab mereka serta program khidmat masyarakat yang boleh dilaksanakan bagi membolehkan masyarakat sama-sama membantu untuk mengatasi masalah ini. Di samping itu, kajian ini akan memaparkan profil pesakit yang menjalani rawatan pemulihan serta menyelami hati dan perasaan mereka setelah terlibat dengan dadah sebagai panduan dan renungan kita bersama. Metodologi yang digunakan dalam kajian ini adalah berbentuk kualitatif dengan perolehan data daripada responden terdiri daripada Timbalan Pengarah Pusat Serenti dan enam orang pesakit peringkat fasa akhir yang sedang menjalani rawatan di pusat pemulihan ini. Semoga dapatan kajian ini akan memberi manfaat semua pihak dalam pembanterasan efektif penagihan najis dadah di negara Malaysia tercinta.