Modal Insan Cemerlang- Minda Kelas Pertama: Suatu Perspektif - Abdullah, Dr. Roziah; Mustaffa, Dr. Samsiah; Tarjo, Shamsul Shah; Zakuan, Dr. Noorliza; Ishak, Puan Isham; Ng, Dr. Soo Boon; Mohammed, Azimah; Saad, Supiah; Shahri, A. Azmi; Hassan, Dr. Zuber; Ali Muda, Dr. Masnah; Abu Seman, Abdul Aziz; et al. (Ministry of Education, 2008)
KPM memperkenalkan Pelan Induk Pembangunan Pendidikan 2006-2010 yand dibina berasaskan enam teras strategik dengan matlamat spesifik: membina negara bangsa, membangunkan modal insan, memperkasakan sekolah kebangsaan, merapatkan jurang pendidikan, memartabatkan profesion keguruan dan melonjakkan kecemerlangan institusi pendidikan. Buku ini mengupas isi-isi penting berkaitan enam teras tersebut.