Program latihan, motivasi latihan dan keberkesanan latihan - Ismail, Azman; Ibrahim, Nurul Inani; Ismail, Yusof (IIUM Press, 2011)
Tujuan utama bab ini adalah untuk menghuraikan sejauh manakah program latihan mempengaruhi motivasi latihan dan keberkesanan latihan? Hasil kajian ini menunjukkan bahawa keupayaan pengurusan melaksanakan program latihan yang berkaitan dengan tugas dan merekabentuk kerangka latihan yang jelas telah meningkatkan motivasi pekerja untuk menghadiri dan mempelajari pengetahuan penting, kemahiran terkini, kebolehan baru dan sikap positif dalam program latihan. Seterusnya, keadaan ini boleh mendorong peningkatan keberkesanan latihan. Dapatan ini mengesahkan bahawa motivasi latihan memainkan peranan yang berkesan sebagai pemboleh ubah mencelah di antara program latihan dan keberkesanan latihan dalam organisasi kajian.