Tekanan kerja, peranan sokongan sosial dan konflik hal kerja dengan keluarga - Ismail, Azman; Wan Mahmood, Wan Norhafizainee; Ismail, Yusof (IIUM Press, 2011)
Tujuan utama bab ini adalah untuk menilai sejauh manakah peranan sokongan sosial berupaya menyederhanakan kesan tekanan kerja ke atas konflik hal kerja dengan keluarga? Hasil kajian ini mengetengahkan tiga dapatan penting: pertama, interaksi di antara kekaburan peranan dan peranan sokongan sosial rakan sekerja berupaya mengurangkan konflik hal kerja dengan keluarga. Kedua, interaksi di antara konflik peranan dan peranan sokongan sosial rakan sekerja berupaya mengurangkan konflik hal kerja dengan keluarga. Ketiga, interaksi di antara beban peranan dan peranan sokongan sosial rakan sekerja tidak berupaya mengurangkan konflik hal kerja dengan keluarga. Dapatan kajian mengesahkan bahawa peranan sokongan sosiaI rakan sekerja hanya berjaya menyederhanakan kesan kekaburan peranan dan konflik peranan terhadap konflik hal kerja dengan keluarga. Sebaliknya, peranan sokongan sosial rakan sekerja tidak berjaya menyederhanakan kesan beban peranan terhadap konflik hal kerja dengan keluarga dalam organisasi kajian.