The retribution, deterrence and reformation on punishment in the shari'ah (Islamic law) : an Islamic educational view - Abd Rashid, Adnan (Kolej Dar-Al-Hikmah (KDH), 2003)
Hikmah terbesar di sebalik perlaksanaan hukum syarak ialah untuk menjaga, mengawal serta menegah sebarang tindakan melanggar tatatusila yang membawa kepada kerosakan umat manusia sekaligus berfungsi sebagai pemulih budi-pekerti penjenayah. Di satu segi, pengamalan serta perlaksanaannya adalah merupakan sebahagian daripada proses pendidikan yang membentuk budi-pekerti manusia. Rencana ini sebenarnya berusaha untuk menjelaskan bagaimana segala bentuk hukuman yang digariskan oleh hukum syarak itu berjalan atas prinsip memberi peringatan yang boleh mendidik jiwa manusia supaya mentaatinya. Sehubungan dengan ini dibincangan juga secara perbandingan kesan yang dihasilkan oleh syarak dengan undang-undang konvensional.