YÖK ego tatmin merkezi mi? (Is the Council of Higher Education an ego satisfaction centre?) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2012)
Dünyanın en iyi, en başarılı, en bilim üreten üniversitelerinin rekabet unsuru ile liderliği ellerinden bırakmadıklarını gözönünde bulundurduğumuzda bizim üniversitelerimizin hâlihazırdaki durumunun içler acısının neden kaynaklandığını görmekte pek zorlanmayız. Hâlâ 1980’li yıllardan kalma darbe zihniyetinin eğitimde, bilimsel çalışmada, akademik hayatta devam ettirilmek istenmesi anlaşılır gibi değil. Hele YÖK’ün denklik biriminin başına getirilen arkadaşlarımızın bu zihniyeti devam ettirmeleri ise ya akıl tutulması yaşadıklarını ya da YÖK kurumunu ego tatmin merkezi ya da sefa sürme yeri olarak değerlendirdiklerini gösterir. Üniversitelerimizin verimli hale getirilerek, dünya çapında rekabet edecek düzeyde yapılanmalarının oluşturulabilmesi için öncelikle 28 Şubat zihniyetli, rekabet unsurunu yok sayan, 2x2 eşittir 4 eder mantığından başka çözüm yolu üretemeyen YÖK’ün denklik birimindekilerden işe başlanılmalıdır. Dünyanın en başarılı üniversitelerine bir baksınlar bu arkadaşlar, gitsinler zihin dünyaları biraz gelişsin. Dünyada akademik çalışma nasıl yürüyor bir görsünler. Belki o zaman nasıl bir yanılgı içerisinde olduklarını anlama seviyesine gelebilirler.