Tidak perlu persetujuan musuh Islam - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2012)
UMAT Islam yang mempunyai prinsip dan objektif yang mantap dalam memperjuangkan hukum-hakam Islam tidak akan berkompromi dengan parti politik yang memusuhi Islam. Allah menjelaskan kepada umat Islam ciri-ciri golongan yang boleh dijadikan sebagai sahabat atau rakan perkongsian umat Islam berhubungan dengan hal ehwal politik.