Merealisasikan keharmonian institusi pendidikan melalui pemantapan disiplin dan pembenterasan gejala sosial: pengalaman UIAM - Mohamad, Nor Asiah (2007)
Mahallat Universiti Islam Antabangsa memainkan peranan yang besar dan berterusan bagi memastikan pelajar-pelajar sentiasa mematuhi disiplin serta berkelakuan mengikuti kehendak ajaran Islam dan juga moral. Ini dilaksanakan melalui peraturan-peraturan undang-undang yang universiti dan asrama. Kes-kes kesalahan pelajar menunjukkan bahawa kesalahan yang dilakukan adalah bersifat 'administrative' dan bukan kesalahan yang boleh dikaitkan sebagai gejala sosial. Walaubagaimanapun terdapat juga kes-kes terpencil yang menunjukkan wujudnya masalah soaial pelajar di UIAM. Oleh itu, pihak Mahallat dengan kerjasama pelbagai pihak sentiasa memberi kesedaran dan memantau aktiviti pelajar melalui pelbagai jentera seperti felo, Majlis Perwakilan Mahallah, Unit Undang-undang serta juga Keselamatan. Kertas kerja ini bertujuan untuk melihat sejauhmanakah UIAM menghadapi masalah gejala sosial di kalangan pelajar serta melihat tahap kepatuhan disiplin pelajar secara umum. Ini dapat membantu pihak Mahallat merancang bentuk-bentuk tindakan serta program agar bersesuaian dengan kehendak falsafah universiti.