Ethical issues in land administration and management: an Islamic perspective - Mohamad, Nor Asiah (2007)
Kertas kerja ini mengupas beberapa isu etika pengurusan dan pentadbiran tanah di dalam sistem perundangan tanah Malaysia serta membincangkan perspektif perundangan dan pengurusan tanah Islam. Isu-isu seperti pertanggungjawaban, amanah serta peranan pentadbir merupakan isu pokok yang akan diperkatakan dengan merujuk kepada panduan-panduan jelas dalam Islam berkenaan prinsip-prinsip keutamaan dan panduan dalam membuat sebarang polisi atau keputusan penghakiman berdasarkan kepada maqasid-shariah. Masalah-masalah seperti alam sekitar, pembangunan tidak seimbang dan rasuah dilihat berpunca dari kegagalan memahami perhubungan kejadian manusia serta tanggungjawab yang diamanahkan oleh Penciptanyayang seterusnya melahirkan individu dan masyarakat yang tamak serta melihat pembangunan sebagai hak untuk dinikmati dirinya hari ini tanpa menghiraukan tanggungjawab untuk memastikan kewujudan hasil dan alam semulajadi untuk generasi akan datang.