Dari kepelbagaian agama kepada pluralisme agama: sejarah perkembangan - Ibrahim, Haslina (2011)

(untitled)
Dua sebab utama yang berkait-rapat mencetuskan falsafah pluralisme agama ialah faham ekslusivisme Barat Kristian (Western Christian) dan pengaruh “Pencerahan” (Enlightenment) terhadap disiplin pengkajian agama (religious studies). Menggunakan pendekatan sejarah, kertas kerja ini tidak bersifat deskriptif semata-mata. Sebaliknya ia menilai dengan kritis kewibawaan falsafah pluralisme agama berpandukan sejarah, asal-usul dan latar belakang tercetus dan berkembangnya falsafah ini semenjak akhir kurun yang ke20.