Modernity’s impact on Muḥammad ᶜĀbid al-Jābirī’s understanding of religion, the Qur’ān and Sunnah, and legal injunctions: a critical analysis = Kesan permodenan terhadap pemahaman Muhammad ᶜĀbid al-Jābirī tentang agama, Quran dan Sunnah, serta undang-undang Islam analisis kritikal - Ushama, Thameem (IIUM Press, International Islamic University Malaysia, 2018)
This paper critically analyzes the late Muḥammad ᶜĀbid al-Jābirī’s postmodernist influence on contemporary Muslims. The author qualitatively reviews the content of his historicist approach to the Qur’ān and Islam’s heritage. Al-Jābirī questioned the Qur’ān’s universal message in addition to its authenticity and validity. An Arab Muslim who sparked considerable controversy, he accused the holy book of omissions, fabrications, distortions and interpolations; he also deemed Islamic legal injunctions no longer valid. The author also examines his objection to injunctions he considered archaic and absolutely irrelevant to the present Muslim community. ********************************************************* Kertas kajian ini mengkaji secara kritikal pengaruh pasca moden Muhammad Abid al-Jabiri terhadap orang Islam pada masa kini. Penulis menggunakan kaedah kualitatif untuk mengkaji kandungan sejarah didalam Al-Qur’an dan warisan Islam, dimana, Muhammad Abid al-Jabiri mempersoalkan ajaran al-Qur’an yang berbentuk universal/ menyeluruh untuk menguji kesahihan dan kebenaran inti-pati Al-Qur’an. Sebagai seorang Arab Muslim, Muhammad Abid al-Jabiri mencetuskan kontroversi yang besar dengan mendakwa pengguguran, pemalsuan, penyelewengan, dan penambahan ayat-ayat telah berlaku dalam al-Qur’an; beliau juga menyifatkan udang-undang Islam sudah tidak relevan untuk diaplikasikan pada masa kini. Disamping itu, penulis juga mengkaji penolakan beliau terhadap undang-undang tersebut dimana beliau menyifatkan sebagai kuno dan tidak sesuai untuk masyarakat Islam masa kini.