Madde merkezli bilim algısı (Material-centered perception of science) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2012)

(untitled)
Bilimler de dejenere olur mu, yani algılanışı zamanın şartlarına göre değişime uğrar mı? İnsan doğası gereği, bulunmuş olduğu ortama ve çevreye diğer varlıklardan daha çabuk adabte olabilme özelliğine sahiptir. Çok kısa sürede istemediği, yada alışılmasının mümkün olmadığını düşündüğü ortamlara, kültür gelenek ve göreneklere transforme olabilir, değişime uğrayabilir. Fiziksel yapısının yanında, düşünce dünyası ve algıları bile sessiz sedasız sürecin bir parçası haline gelebilir. İnsanın başkalaşması, yada zamanın şartlarına göre uyumlu hareket etmesi kabul edilebilir bir davranış olarak kabul edilse bile bilimlerin algılanış ve tanımlanışlarında farklılaşması pek kabul edilir bir durum değildir. Çünkü bilimlerin farklılaşması dünya görüşünü, tarih, kültür ve medeniyetini de beraberinde getirir. Buna göre sosyal bilimlerden olan iktisat biliminin şartların fantezilerine göre şekillenerek zihniyet değişimini beraberinde getirmesi kabul edilebilir bir süreç midir?