An approach to the position of Islamic law with the consideration of the reform through the aiding factors - Kayadibi, Saim (Mehir Vakfi, 2008)
İslam Hukukunun konumuna, reform konseptini değerlendirerek, yardımcı etmenlerle birlikte bir bakış. İslam Hukuku ilahi bir karaktere sahip olmasına rağmen ahkâmında insan etkisi göz ardı edilmemektedir. Bu ilahi kaynaklı hukuk sisteminde insan müdahalesine olanak sağlayan bazı etmenler vardır. Bu etmenlerin varlığı İslam hukukunun gelişmesine katkı sağlarken farklı yorumlamalara da neden olmaktadır. Reform konseptine elverişliymiş gibi algılanan onun bu yönleri aslında İslam Hukukunun çok boyutlu sorunları ele alıyor olmasından kaynaklanmaktadır. Gerçekte İslam Hukukunun her çağdaki topluma hitap edebilme, sorunlarını ele alıp yetkin çözümler sunabilme özelliğine sahip olan evrensel boyutu onun karakteristik özelliğini yansıtmaktadır. Bu araştırmamız temel olarak İslam Hukukunun reforma uygun olup olmaması, yada hangi konularının reforme edilebileceği konularından ziyade İslam hukukunun reform karşısındaki durumuna yardımcı etmenlerle birlikte bir bakış sergilemektir. İslam Hukukunun karakteristik özelliklerine değinerek, onun yorumlanmasında temel faktör oluşturan etmenlerden bahsedilerek ve İslam hukukunun amaçlarının anlaşılmasında özel bir rol alan makâsıd konseptine değinilecektir.