Strategi politik perlu berlandaskan suasana - Abd Rahman, Saodah (Utusan Melayu Malaysia Berhad, 2012)
SETIAP parti politik mempunyai strategi dan perancangan tertentu untuk memimpin dan menguasai negara. Kebanyakan parti politik dalam negara yang dikuasai oleh kerajaan yang kejam dan zalim sering menggunakan strategi radikal bagi menggulingkan tampuk pemerintahan. Strategi radikal mungkin berkesan bagi negara-negara yang dikuasai sepenuhnya oleh rejim ketenteraan dan tidak mengamalkan sistem demokrasi tulen.