Murtad dalam era globalisasi - Abd Rahman, Saodah (Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia, 2012)
UMAT Islam masa kini merasai tercabar apabila pergerakan Kristian begitu aktif dalam aktiviti-aktiviti kebajikan membantu umat Islam yang miskin di negara-negara Islam. Kebanyakan umat Islam di negara miskin dan negara yang sering menghadapi bencana alam menghadapi kelaparan dan pelbagai penyakit. Penderitaan hidup dan kelaparan boleh menyebabkan umat Islam hilang pertimbangan akal dalam menentukan status kepercayaan mereka.