Hatırlanamayan ülke Myanmar (Unremembered country Myanmar) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2012)
Malezya diye bir ülke duydunuz mu? diye sorulsa, istisnasız bütün okur yazar kesimin “evet” diye cevap vereceğinden emin olmakla beraber aynı soru Myanmar için yöneltilse cevabın “evet” alacağından pek emin değilim. Hatta “böyle bir ülke mi varmış” gibi, şaşkın bakışlarla karşılanılacağını da biliyorum. Oysa Myanmar eski adıyla “Burma”, Malezya’da yaşayan Müslümanlar’ın oranı kadar Müslüman’ın yaşadığı Güneydoğu Asya ülkelerinden ve ASEAN birliğinde çok etkin rol üstlenen bir ülke. Nisan ayı seçimleri ile birlikte daha da demokratikleşmeye yönelen Myanmar önümüzdeki dönem için de başkanlığı devralacak ciddi stratejik ve coğrafik öneme sahip potansiyel gelecek vadeden bir ülke. Neyazık ki Batılılar’ın açıktan ve sinsi oyunları ile geri bırakılmış, bilinçli olarak halklar arasında sorunlar çıkartılmış, güçleri iç çatışmalarla heba edilmiş doğal kaynakları ile zengin bir ülke.