Fetih 1453 ile Gelen Kalıba Sığmayan Evrensel Boyut (Unlimited universal dimension with the coming of the Conquest 1453) - Kayadibi, Saim (Memleket İletişim A.Ş, 2012)
Müslümanların, İsmet Özel’in ifadesi ile Türklerin, tarih sahnesinden çekilmesiyle, kısa bir süreliğine de olsa, tarihe yön verme rolünü bir kenara bırakması ile, dünyada görülmedik dengesizlikler, istilâlar, baskı ve zorbalıklar, ihlâller ve modern kölelikler ortaya çıkmıştır. Bu süreçte ne Ortadoğu’da ne Orta Asya’da ne de Güneydoğu Asya’da halklar rahat bir nefes aldılar. Sürekli bir zorbanın elinden diğer bir zorbanın eline düşmenin çaresizliği ile kıvranıp durdular. İsimler değişse de zulümler ve zorbalar ve zorbalıkları değişmeyecekti. Zulmün kaynağı dün filan Batı ülkesi iken bugün bir Doğu ülkesi yada Kuzey-Güney hiç fark etmeyecekti. Yarın ise nereli olacağı belli olmayan aynı mantaliteyle hareket edip, ezerek varlığını sürdürmenin, kan dökerek yaşayabilmenin yanlışlığında bocalayan zavallı, güya, süperler olacak belki. Oysa geleceğin neler getireceğini, zulmedenlerin nasıl “bir inklâpla yerle bir edileceğini” anlamaları beklenemez. Zaten anlayamazlar. Anlamış olsalardı baskı ve zulümlerinin farkına varır, yaptıklarından pişman olup iyilik yoluna seferber olurlardı. Böyle olması Allah’ın, Yüce Kudretin (cc) tecellisinin bir ifadesidir ki zalimler hak ettiği cezayı bu dünyada da tadabilsinler.