Hak dan keistimewaan wanita dalam Islam: reformasi budaya dan sistem kehidupan jahiliyyah - Abd Rahman, Saodah (2012)
Pendahuluan: Sebelum kedatangan Islam wanita dilayan seperti makhluk yang tidak mempunyai jiwa dan perasaan. Di negara barat dan bukan Islam laungan suara wanita menuntut hak dan keadilan sering dikaitkan dengan prinsip dan doktrin agama yang membelakangkan hak dan kedudukan wanita. Oleh itu, apabila pergerakan wanita memperjuangkn hak dan kedudukan mereka sebagai individu yang bebas dan menuntut kesamaan hak jantina, mereka sering menunjukkan sikap negative terhadap agama. Kebanyakan agama di dunia kurang menekankan hak dan keistimewaan wanita. Agama Kristian misalnya, kurang menekankan hak dan keistimewaan wanita. Gereja hanya menekankan bahwa suami perlu menunjukkan sikap baik kepada isteri tetapi ia memberi sepenoh kuasa kepada lelaki menguasai kehidupan isteri, wang dan harta benda. Agama Kristian beranggapan bahawa wanita ialah sumber kepada kejahatan kerana ia berkaitan dengan konsep Dosa Warisan dimana Hawa (wanita pertama) merupakan penyebab kepada pengusiran Adam daripada syurga. Berdasarkan kepada kepercayaan ini maka wanita Kristian tidak dibenarkan bersuara untuk menuntut hak dan keistimewaan mereka.