Jasmani, rohani seimbang bentuk pelajar berhemah - Baba, Sidek (Widad Publication Sdn Bhd, 2010)
Amat perlu konsep I diterapkan dalam kaedah pengukuran dan peniliaian. Sekian lama aspek kognitif sentiasa menjadi ukuran bagi menentukan kecemerlangan atau pencapaian pelajar. Pengukuran terhadap aspek efektif dan psikomotor sering diabaikan. Akhirnya totaliti seorang pelajar tidak dapat dilihat dalam pengukuran yang seimbang.