Sinergi pendidikan tinggi Islam serantau: cabaran dan prospek - Baba, Sidek (Pusat Penerbitan Universiti (UPENA), UiTM, 2009)
PENGENALAN: Pendidikan Islam Serantau memerlukan peninjauan kembali yang serius. Globalisasi yang mendatangi rantau ini memberi kesan yang sangat langsung terhadap pola pemikiran dan gaya hidup warganya. Liberalisasi yang sifatnya ofensif tidak saja memberi kesan terhadap isu-isu budaya dan sosial tetapi memberi kesan langsung terhadap pemikiran keagamaan khususnya di kalangan generasi muda. Tinjauan tidak saja dalam bentuknya yang superficial tetapi pengukuhan struktur, kurikulum dan metodologi yang lebih substantial supaya keilmuan dan pendidikan tidak saja menghasilkan pelajar yang rohaniahnya sihat tetapi dalam masa yang sarna amaliahnya mampu membangunkan peradaban dan tamadun. Oleh itu secara jangka panjangnya pendidikan di rantau ini tidak dapat mengelak dari melakukan islah atau tajdid yang berterusan. Ia menuntut berlakunya sinergi antara Ilmu Mengurus Diri dan Ilmu Mengurus Sistem.