Merealisasi kembali kegemilangan umat mengikut program Islam Hadhari - El-Muhammady, Muhammad Uthman (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), 2008)
Kegemilangan yang akan diperhatikan dalam nota ini, insya'Allah, ialah kegemilangan yang tersebut dalam sumber naqliah al-Qur'an dan sunnah dan juga manifestasinya dalam sejarah. Ini boleh dilihat dalam hubungan dengan kegemilangan hakiki dalam "umat yang terbaik" di Kota Madinah, di bawah pimpinannya Rasulullah SAW, kemudian manifestasinya dalam zaman Khulafa' al-Rasyidin, kemudian dalam perkembangan-perkembangan kemudiannya sampailah ke Nusantara, dengan pelbagai manifestasinya. Seterusnya diakhiri dengan beberapa renungan yang berupa cadangan tentang apa yang perlu dilakukan dalam usaha menebus kembali kegemilangan umat.