Ilmu kemanusian teras pendidikan bangsa - Baba, Sidek (Widad Publication Sdn Bhd, 2009)
ILMU kemanusiaan seperti agama, sejarah, budaya, bahasa, psikologi dan sebagainya adalah penting dalam membentuk minda dan watak manusia. Seorang manusia yang sempurna tidak saja memiliki upaya mekanikal dan teknikal tetapi kemahiran keinsanan supaya sifatnya lebih manusiawi. Ada orang berpendapat bahawa subjek ilmu kemanusiaan semakin tidak memiliki nilai ekonomi.