Tumpu faktor pemersatuan dalam pendidikan Malaysia - Baba, Sidek (Widad Publication Sdn Bhd, 2009)
Sejak merdeka, usaha menyatu dan memberikan asas perpaduan cuba dilakukan di Malaysia. Wadah pendidikan adalah gelanggang paling penting bagaimana usaha integrasi cuba dilaksanakan. Kepentingan perpaduan antara kaum di Malaysia menjadi sesuatu yang amat utama. Antara faktor penyumbangnya ialah pendidikan menerusi kurikulum yang disepakati, Bahasa Melayu yang dipersetujui sebagai bahasa pengantar supaya akhirnya terbentuk generasi yang berjiwa merdeka dengan watak dan acuan keMalaysian.