Kemahiran keinsanan penting dalam pendidikan - Baba, Sidek (Widad Publication Sdn Bhd, 2009)
Bagi orang awam, pendidikan hanya satu proses memindahkan maklumat dan ilmu bagi mendapatkan sijil, diploma atau ijazah. Lalu, fokus di bilik darjah atau kuliah lebih banyak ditumpukan terhadap peringatan, latih tubi, ulang kaji supaya maklumat itu meraikan keperluan dalam peperiksaan. Pendidikan dalam konteks ini lebih berorientasi peperiksaan dan ukuran kecemerlangan dilihat kepada pencapaian akademik semata.