Sistem pendidikan negara perlu transformatif - Baba, Sidek (Widad Publication Sdn Bhd, 2009)
Pendididkan adalah wadah utama membangun modal insan. Sifat perkembangan ilmu dan tuntutan pendidikan adalah dinamik. Sifat zaman adalah berubah iaitu yang lalu dianggap sebagai suatu tradisi manakala yang baru adalah selari untuk perkembangan zaman. Apa yang baik pada masa lalu adalah baik untuk zamannya manakala yang baik untuk pada masa kini adalah sesuai untuk tuntutan zaman ini dan yang baik untuk masa depan adalah sesuai untuk zaman masa depannya.